Колаборация в дигитална среда

· insights

Работа от вкъщи. Различно. Предизвикателно. Приятно? Работим от вкъщи вече месец. Гледаме на ситуацията като възможност да иновираме. Нашата цел е работата от вкъщи да бъде приятно преживяване както за всеки член на екипа, така и за екипа в цялост. Само тогава тя може да е ефективна и креативна.

Дистанционния модел на работа не е новост. Сега обаче работата от вкъщи е цялото ни ежедневие и видео разговорите доминират дните ни. Ето едно прозрение – неефективните срещи винаги са били дразнител номер едно на работното място. И ако ден прекаран в поредица от такива срещи, е бил повод за безобидни офисни шеги, ден в неефективни онлайн срещи води до умора, лудост, бяс и черен хумор.

Времето прекарано в среща не е същото като времето прекарано в онлайн среща. Времето пред екрана тече по-бързо. То ни изморява по-бързо, отнема ни фокуса, води ни към други екрани и ни затваря в един порочен кръг на неефективност. През екрана също така не преминава невербалната комуникация, която обикновено ни подсказва, че и останалите участници са загубили нишката на срещата.

Стъпихме на тези прозрения, за да видим има ли как да ги приложим към предизвикателствата и нуждите на хората. Направихме списък с нещата, които сме фасилитирали през годините и започнахме да ги преформатираме за новия дистанционен модел на работа: фасилитиране на аджайл екипи, лидерски срещи, годишни стратегически срещи, брейнсторминг сесии, сесии за тестване на прототипи и нови продукти, дизайн спринтове, обучителни уъркшопи, уъркшопи за обследване и подобряване на клиентски пътеки, за извеждане на бранд ценности и много други.

През последните седмици работихме усилено за да разработим сценарии за дистанционно фасилитиране на различни проекти, уъркшопи и важни срещи. Защо? Защото сега всичко е дистанционно. Всички наши клиенти и екипи, с които работим, работят от вкъщи. И защото нашата работа е да помагаме и да развиваме гъвкави и креативни екипи.

Затова през последните седмици прототипирахме, тествахме, събирахме обратна връзка и подобрявахме. Търсихме отговор на много въпроси. Как да въвлечем всички участници в един онлайн уъркшоп? Как да визуализираме идеи по време на онлайн среща? Колко дълга трябва да е една онлайн среща, за да е ефективна?

Тествахме повече от 20 различни онлайн платформи и комбинации с тях за да създадем най-доброто приближение на жива интеракция онлайн. Правихме вътрешни тестове, тестове с колеги от другите ни офиси и с клиенти, които винаги искат да са една стъпка пред останалите. Част от принципите, които прилагаме, можете да видите в правилата ни за онлайн срещи.

broken image

Много фактори влияят на нашата ефективност когато работим дистанционно. Обикновено на първо място стоят технологиите – кои платформи и устройства да ползваме, как да ги комбинираме, но това далеч не е достатъчно. Затова в нашите разработки, взехме предвид цялостното преживяване – функционалните и емоционалните аспекти на преживяването от край до край и пресякохме виртуалното с аналоговото пространство.

Затова изцяло преработихме портфолиото си и всичко, което научихме, сме събрали в най-новите ни продукти за дигитална среда, които помагат на клиентите и екипите, с които работим, да продължат и достигнат по-бързо до резултати по най-важните си проекти, спринтове и срещи. Защото вярваме, че работата трябва да продължи да бъде ефективна и креативна, дори дистанционно. Въпреки кризата. Заради кризата. Ако работите по важен проект и ви предстои ключова среща, уъркшоп или спринт – свържете се с нас през онлайн формата или прочетете повече за новите ни услуги.