Редизайн на стратегия:

Спринт за стратегическо планиране

През последната година изцяло преработихме портфолиото си, за да отговори на новите нужди на компаниите от дистанционна работа и бърза промяна. Преведохме компаниите през различни проекти и разбрахме, че някои от услугите, които започнахме да извършваме онлайн, носят още по-голяма стойност за клиентите ни, когато се извършват дигитално.

Приложихме това знание и създадохме нов вид спринт. Редизайн на Стратегия: Спринт за Стратегическо Планиране е работна рамка и персонализирана програма за виртуални сесии, посветени на за редизайн на стратегия.

Предоставяйки виртуална среда за сътрудничество, структуриран работен формат и поток, който поддържа енергията висока от началото до края, спестяваме на компаниите и техните гъвкави екипи, време и усилия за дигитализиране и лесен достъп до резултатите от стратегическата им работа.

Какво представлява спринтът за стратегическо планиране?

Рецепта за ускорена виртуална работа, при която екипите се обединяват около стратегическите цели на отдела или организацията и планират следващи стъпки. Всяка сесия е персонализирана за специфичните нужди на екипите и се фасилитира от експертите в launchlabs Sofia.

Кога да правим такъв спринт?

В началото на всеки процес по стратегическо планиране. Спринтът е предназначен за управленски екипи, които искат да обединят онези дълги и скучни двудневни стратегически срещи в кратка, продуктивна и ангажираща сесия с осезаеми резултати. Всички резултати от спринта са достъпни и дигитализирани в интерактивна бяла дъска, която е достъпна и видима за всички участници с ясно разпределени роли и срокове.

С други думи, стратегическият спринт създава гъвкавост в процеса по стратегическо планиране. Крайният резултат от спринта е:

/ Стратегически цели и обхват, които всички членове на екипа подкрепят

Участници, обединени около стратегическите цели. В допълнение екипът ще набележи предизвикателствата и ще изведе ръководни принципи при прилагането на стратегията.

/ Ясно разписани цели, поддържащи общата визия на екипа

Изброяването на задачи по времева линия е важно. Какво ще кажете за крачка назад, за да отразите какво е желаното състояние, което вашият екип иска да постигне и кои са ключовите етапи? Това би извадило от времевата линия някои ненужни задачи.

/ Измерители за успех, разработени и съгласувани от целия екип

Кой каза, че изготвянето на измерителите е скучна работа? Не и когато се прави съвместно. Пригответе се да бъдете изненадани!

Продължителност

/ Подготовка със собственика на проекта

Преди онлайн стратегически спринтове прекарваме общо 2 часа със собственика на проекта, за да “изтеглим” цялата необходима информация и да персонализираме сесията.

/ Полудневни онлайн сесии

Стратегическите сесии се провеждат във виртуална среда, където от launchlabs сме подготвили всички инструменти за съвместно създаване, онлайн дъските, структурата на работа, както допълнителни дейности, които поддържат енергията на групата висока по време на цялата среща.

/ Коучинг сесии

След двете сесии сме предвидили последващи коучинг сесии за по-добро пренасяне на стратегическите цели в действителни стъпки.

Как създаваме дизайн спринт точно за нашия продукт?

Като бизнес редизайнери знаем, че всяка индустрия има своите уникални предизвикателства и че приложимо решение за всички не е добра стратегия. Затова, когато започваме дизайн на спринт, винаги държим на колаборация с клиента, т.нар. съвместно създаване. Целта е спринтът да е така построен, че да работи за конкретната задача, но да отчита и днк-то на компанията, процесите ѝ и начина на работа.

Когато планирате съвсем малка промяна в продукта (напр. редизайн на навигация), дизайн спринтът за нов продукт не е най-добрата опция. За такива цели подходящ е по-кратък формат като концептуален или тестови спринт.

За редизайн на услуги или редизайн на нови продукти, може да разгледате и другите ни дизайн спринтове - Редизайн на услуги: Спринт за Клиентски Пътеки и Редизайн на Продукти: Спринт за Нов Продукт.

Примери на стратегически спринт от нашата работа

Как да направим спринт за стратегическо планиране виртуално?

Пренесохме целия дизайн спринт процес онлайн, използвайки интерактивни и ефективни средства за дигитална колаборация като интерактивни бели дъски и ”breakout” стаи за екипна работа.

Тествахме над 20 различни платформи и комбинации, за да можем да създадем ефективно и смислено преживяване в дигитална среда, доближаващо се максимално до това на живо. Направихме вътрешни тестове, тестове с клиенти и адаптирахме портфолиото си за дистанционна работа и фасилитация. Част от клиентите, които ни се довериха в процеса, са Accenture Global, Deutsche Telekom, Telenor, Roche, Raiffeisen Bank и други.

Ако имате нужда от повече информация, за да решите дали дизайн спринтът е вашето нещо, може да тествате с едночасова демо сесия, която ще ви помогне да видите механиката и скоростта на дизайн спринт процеса. Пишете ни на hello@launchlabs.bg!

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK