Александра Николова

Коя съм аз 

Мастър в: визуална комуникация, визуално мислене и фасилитиране, дигитален маркетинг, разказвачество, (ре)дизайн на преживявания

 

Фокус: (визуална) комуникация, визуално фасилитиране и мислене, разказвачество, дизайн

 

Брой проведени уъркшопи: > 30

 

Брой реализирани проекти: > 20

 

Индустрии: ИТ, НПО сектор, образование, социален дизайн, услуги във сферата на ресторантьорството, заведенията и развлеченията, изкуства и култура

От дете обичам да рисувам. Най-ранните ми “творби” бяха градски планове, построени около циркулираща трамвайна линия, погледнати отгоре. Изпитвах огромно удоволствие да си измислям светове - континенти, държави, градове, езици, герои.

Макар животът да ме е водел към най-разнообразни дейности, визуалният език винаги ме е привличал и е бил част от работата ми. В следствие на това, съм типичен Т-образен човек, който се вълнува от най-различни теми, а специалитетът ми е визуалната комуникация, дизайнът и визуалното мислене.

Благодарение на различните екипи, с които съм работила, успях да задълбая повече и в някои други сфери: на дигиталния маркетинг, неформалното образование, графичния дизайн и предприемачеството. През последните години имах възможността да работя над мултикултурни и интернационални проекти, в рамките на които научих доста за ненасилствената комуникация, възможностите за включването на различни обществени групи, разказвачеството и използването на изкуствата като обединяващ фактор.

трите най-важни професионални проекта

През 2012 г. се впуснах в невероятно и напълно ново приключение за мен - създаването на стартъпа Eventyard, заедно с още двама партньора. Всичко, през което преминахме, беше изпълнено с множество професионални и житейски уроци. Освен, че научихме страшно много за себе си, за важността на екипа и хората, с които работиш, така и за света на стартирането на бизнес в една съвсем нова среда за България тогава.

След като участвах в тренинг курс за дигитални номади, организиран от вдъхновяващия екип на френската асоциация Nomadways, попаднах във вълнуващия свят на неформалното образование, Еразъм+ и неправителствения сектор. Малко по-късно станах част от екипа и заедно създадохме поредица от обучения, които дадоха пространство и време на много обучители и артисти да експериментират и да открият нови гледни точки, в резултат на микса между изкуство и образование.

От 2020 г. имам и удоволствието да съм част от колектива на платформата за гражданска журналистика “Brush & Bow”. Работата ми се състои в илюстриране на статии, проза и поезия, писана от автори, намиращи се в някои от най-горещите точки на света в момента и преживяващи уникални истории. Колаборацията с хора, които са прекосили Средиземно море с малка лодка за да избягат от войната; или са отишли да работят в непозната държава с непонятни правила за да могат да издържат семейството си в Кения, е несравнимо преживяване, което те пробужда към комплектността на света, в който живеем.

най-голям провал и научени уроци

Един от най-големите ми проекти, е и най-големият ми провал. Благодарение на създаването на Eventyard научих уроците на изграждане на стартъп от нулата, преминаване през инвеститори, фондове и акселератори и пълното му сгромолясване като проект, който не е успял да достигне своята устойчивост.

Важен урок: когато нямаш експертизата за нещо в екипа, не се колебай да потърсиш помощ отвън, защото за всяка задача си има специалисти, които могат да се включат.

в неделя ставам рано за да...

По-скоро в събота си лягам по-късно за да нарисувам нещо, за което не съм имала време; да поработя над личен проект; да прочета книга, да изгледам някои филм или сериал - да открия някоя нова история. Не съм сутрешен човек, сова съм. А съм най-вдъхновена, когато съм на път.