Мая Иванова

коя съм аз

Мастър в: product /service/system design, design thinking, visual thinking

Фокус: фасилитиране на проекти и обучения, генериране на идеи, концептуализиране, визуално мислене, прототипиране

Брой проведени уъркшопи: > 15

Брой реализирани проекти: > 20

Индустрии: устойчиво развитие, здравеопазване, обществени услуги, вътрешен дизайн и продуктов дизайн

Аз съм Мая и имам чувството че съм започнала своя път към дизайна още от малко дете. Израснах с любопитен поглед, изучавайки и рисувайки света около мен, в експериментиране, намиране на взаимовръзки между нещата и създавайки позитивни и забавни преживявания за хората в моя квартал.

Сега моята страст е да използвам своите професионални качества в услуга на обществото и околната среда. За изминалото десетилетие израснах от създаването на пространства за хората и обектите, с които си служат, до измисляне на нови преживявания и услуги, които задвижват “невидимата” част от живота.

Виждам дизайнът като дисциплината, която има потенциалните инструменти да се справи със сложните предизвикателства на нашето съвремие.

Това, което наистина ме мотивира в процеса е магията на двата му ключови момента - съвместното създаване - когато хората работят заедно успешно с правилните инструменти и моментът на откритие - когато тестваме прототип, за да го подобрим в нещо по-качествено. И двете неща важат за всеки един контекст.

трите най-важни професионални проекта

Turnus Plus - нова система от продукти и услуги за трансформиране на клиничното образование и практика на общопрактикуващите лекари и лекарите по спешна медицина в Австрия. Създадена съвместно с всички лекари, завеждащи отделения и директори от обществените болници в щата.

Курс по визуално мислене и генериране на идеи за дизайн професионалисти от различни индустрии. 6 пълни уикенда теория и практика. Измислих и фасилитира преживяването и програмата и се радвам, че всеки получи това, за което беше дошъл.

Проект, в който участвах, който отвори много други възможности е РеЛакс - трансформиране на градска среда с интерактивни инсталации направени чрез upcycling на дарени мебели и обекти от дома.

В частта продуктов дизайн имам различни награди и отличия: мебели (Българска мебел на годината 2015), пространства (Sustainable Housing Competition, Finland 2013), устойчиви опаковки (LEGO and SCA Packaging, 2012), иновация продукт-услуга (Junior Achievement Bulgaria, 2013) и т.н.

най-голям провал и научени уроци

Най-големият ми провал е липсата на консистентни усилия в една посока, в която да работя за да донеса промяна. Започнала съм много различни инициативи, и поради липса на ресурси те са потъвали. Досега не съм успяла да развия някоя от тях така че да процъфти.

Научен урок - имай доверие в себе си, работи усилено и много търпение.

в неделя ставам рано за да...

Аз имам дете и ставам рано всеки ден. Особено в почивните. Обичам да сме навън сред природата, да практикуваме приключенските спортове или просто да вземам свята природна терапия. Ако имам и скицник под ръка - още по-добре!