Яна Йотова

Коя съм аз

Мастър в: design research, design thinking

Фокус: дизайн и провеждане на обучения, фасилитиране на проекти, проучване на клиенти


Брой проведени уъркшопи: > 6


Брой реализирани проекти: > 6


Индустрии: IT, образование, телекомуникации, търговия

Хората винаги са представлявали интерес за мен. Кога са щастливи, кога са тъжни, кога се чувстват обичани, как се мотивират, кога се чувстват добре в екип, кога се чувстват недооценени...
Този мой интерес се препрелете и разви във всеки един етап от професионалния ми път.
Първите си стъпки в корпоративния свят направих като специалист човешки ресурси. Там имах възможност в дълбочина да разбера какво кара хората в един екип да се чувстват приобщени и значими, колко е важна ролята на лидерите в компанията и как работната среда е основополагаща за развитието на служителите и просперитета на компаниите. Факта, че нямах възможност да подобря вътрешния свят на организицията и че самата аз не чувствах добре с културата, която изповядваше, ме накараха да търся нов път. Така малко по-късно намерих себе си в издателския бизнес. Там успях да задълбоча познанията си по приложна психология чрез превод и редакция на литература и участвах в съставянето на няколко селф-хелп издания.
И така, няколко години по-късно с Launchlabs пътищата ни се пресякоха. Открих, че много от нещата, които знам и в които вярвам, по отношение на това как компаниите, да бъдат креативни, успешни и да поставят хората си в центъра е именно в основата и на Дизайн мисленето. Хванахме се за ръка и сега заедно правим организациите по-иновативни и по човешки ориентирани.

Трите най-важни професионални проекта:

Един от любимите ми проекти в Launchlabs бе насочен към студенти от известен български университет. В него целяхме да положим основите на дизайн мисленето в най-ранен етап от професионалното развитие на студентите. Искрено вярвам, че именно по този начин, дизайн мисленето може да заживее в организационната култура на българите и ще съм щастлива, ако ние като екип имаме възможност да провеждаме повече обучения в образователните структури.
След това идва екипа на една от големите телекомуникационни компании в България и ентусиазма с, който заедно работим по редизайна на тяхната организация. Откроявам този проект, защото колаборацията между нас и екипа на компанията се превърна в истински танц на дизайн мисленето, в който всеки участва по-равно и се наслаждава.

Най-голям провал и научени уроци:

Бих казала, че не бях достатъчно смела и не проявих постоянство, за да постигна някои от нещата, които винаги съм искала.
Научен урок: Винаги започвайте с малки стъпки, не се стреми към голямото от самото начало. Успеха изисква постоянство, колкото и банално да звучи.

В неделя ставам рано за да…


В най-добрия случай, да се кача високо в планината и да посрещна изгрева.
В най-лошия, да пия ментов чай и да гледам любима анимация на Дисни. :)
 

Add paragraph text here.